Web Analytics Made
Easy - StatCounter

13. JANUAR - LANGTIDSPLANEN I FORSVARET

Presidenten kunne ønske velkommen til 80 personer samlet i Høyskolens aula på Remmen, - hvorav 29 medlemmer.


Han ga straks ordet til Svein Ivar Hansen for introduksjon av kveldens foredragsholder Viseadmiral Elisabeth Natvig


 








Elisabeth Natvig startet sin utdanning Ved Sjømilitære Korps i Horten. Hun har stabs- og lederutdanning fra Forsvarets stabsskole. Hun har gjennomgått Forsvarets Høgskoles Sjefskurs og Totalforsvarskurs. Ingeniørutdannelsen innen elektronikk har hun fra Høgskolen i Østfold og Trondheim.Fra 1980 til 1996 tjenestegjorde Natvig i en rekke forskjellige stillinger i Sjøforsvaret. Fra 1996 til 2002 tjenestegjorde hun i Informatikkstaben ved daværende Forsvarets overkommando, herunder to år som sjef. Hun var også i 2 perioder seksjonssjef i Forsvarsdepartementet.

Lederstillinger forøvrig omfatter Sjef for virksomheten på Jørstadmoen, og derved forløperen til det som i dag utgjør Cyberforsvaret og Sjef for Logistikkorganisasjonens IKT-divisjon. Hun var deretter stabssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon før hun ble utnevnt til kontreadmiral i 2012 og tilsatt som Sjef for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging. I denne stillingen hadde hun ansvaret for utarbeidelsen av både Forsvarssjefens fagmilitære råd i 2015, og regjeringens langtidsplan for forsvarssektoren 2017-2020 som ble vedtatt av Stortinget i 2016.

Elisabeth Natvig kommer fra stillingen som Sjef for Planavdelingen i Forsvarsstaben. Hun har derfor lang erfaring fra fellesstabsstillinger og er derfor vant til å jobbe med helhetsplanlegging i Forsvaret.Som utnevnt Sjef for Forsvarsstaben er Natvig også Nestkommanderende i Forsvarets Militære Organisasjon og stedfortredende Forsvarssjef.

Ved utnevnelsen omtalte Forsvarssjef Admiral Håkon Bruun Hansen som svært godt kvalifisert som Sjef Forsvarsstaben:
«Hun kjenner Forsvaret og departementet meget godt, og har demonstrert svært god evne til å håndtere krevende situasjoner og er alltid konstruktiv i løsningen av problemstillinger. Dette er kvalifikasjoner som behøves i stillingen som sjef for Forsvarsstaben.”

Foredragsholderen åpnet med å takke for invitasjonen og fortalte at hun var ”nesten hjemme”, i det hun har en gård i Skjeberg, ved Børtevannet. Hun ville snakke om det Fagmilitære Rådet, men ville bruke mye tid på å snakke om bakgrunnen for Rådet, og hva som har endret seg. Ville ikke snakke noe særlig om hvor mange ”bilær” og ”båtær” vi ønsker oss. ”Det finner jeg ikke så vesentlig.”  Stillingen hennes oppleves som krevende fordi man sitter på den ene siden og er ansatt av departementet og jobber sånn sett for statsråden, men når man utarbeider et fagmilitært råd, så gjør man det for Forsvarssjefen; og da har man ingen kontakt med sine overordnede i departementet. Det høres kanskje merkelig ut, men det er ikke så krevende i praksis.

Foredragsholderen fortalte om sikkerhetssituasjonen og de økte kravene som har kommet fra NATO, status i Forsvaret, hvilke nye behov som har kommet og de 4 alternativene som Forsvarssjefen legger frem,  hvorav ett som han anbefaler.

Vi lever i en uforutsigbar verden; mye har forandret seg på kort tid: en stat kan starte en krig via twittermelding, det er en rask høyteknologisk utvikling og flere stater og organisasjoner har vært i stand til å skaffe seg disse teknologiske fremskrittene. Vi er alle blitt mer sårbare: ”cyber-verden”, der vi raskt kan slå ut vitale områder som f eks strømforsyning, kommunikasjonssystemer, etc.

Russland lå for ikke lenge siden militært ganske langt ned. Nå har landet igjen på kort tid bygget seg opp til supermakt. Det er lite trolig  at Russland har til hensikt å innvadere landet vårt. Men hele Russlands strategiske atomarsenal ligger på Kola, og det er uhyre strategisk viktig for landet å ha kontroll over de store havområdene rundt Norge; ”Bastionsforsvaret”. Det er helt essensielt for Russland å sikre disse områdene og å ha bevegelsesfrihet.  P.g.a Russlands nye og presise våpensystemer er det flere enn USA som har interesser av disse områdene. Vi på vår side har våre store økonomiske interesser i disse havområdene og rundt Svalbard. Det er derfor veldig viktig for Norge å kunne følge nøye med på alle russiske bevegelser i området. Det er en utfordring for oss å følge de nye russiske ubåtene: de er svært stillegående! I den senere tid har russiske jagerfly i angrepsformasjon flere ganger kommet inn mot landet vårt i nord. De har oppført seg ordentlig og ikke vist noen form for aggresjon. Det har ikke kommet til ”episoder”, men det er klart at de vil vise oss sin styrke.

Det har fra mange hold de senere årene vært klaget over dårlig økonomisk innsats for Forsvaret vårt. Kritikken er urimelig.  Den store innsatsen i flere år har vært å kjøpe inn og lagre store mengder med reservedeler og utstyr; noe som ikke synes utenfra. Dette har vært investeringer som har vært forsømt i mange år. Nå er vi så godt som i mål.

Det har kommet en del krav til oss fra NATO. Egentlig ikke noe nytt. USA har sendt oss slike krav over en årrekke, under vekslende presidenter. Kravene er ikke urimelige. Forsvarssjefen har nå utarbeidet en ny langtidsplan i 4 alternativer. Denne gangen har han ikke fått økonomiske rammer fra Forsvarsdepartementet. Han har derfor kommet opp med 4 forskjellige alternativer (A, B, C og D), hvorav han sterkt har anbefalt alternativ A (se plansje).






Etter foredraget ble det gitt adgang til spørsmål. Det var det en del av, og foredragsholderen svarte på dem alle.

 

Presidenten avsluttet møtetkl 20.12 ved å takke viseadmiralen med vår vanlige   gave Stor applaus for et meget interessant og informativt foredrag!

Presidenten ønsket så alle Vel Hjem!

 

 


 
19 mars. Hvem styrer Stortinget

19. mars 2018

19 mars. Hvem styrer Stortinget

Presidenten ønsket velkommen til 30 medlemmer, 2 inviterte, potentielle medl., og til 3-4 ektefeller. Spesielt velkommen til kveldens foredragsholder!
Så tente han 2 lys: et for fred og frihet, ett for vennskap.

5. FEB. KAFFEMØTE

15. februar 2018

5. FEB. KAFFEMØTE

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer, idet han tente 2 lys: ett for fred og ett for vennskap.

25. juli. - Restaurant Fabian

25. juli 2016

25. juli. - Restaurant Fabian

Hyggelig middagsmøte på Fabian Restaurant & Pannekakeri. Grunnet ferietid og sterk varme møtte bare 10 personer opp.

19. juli 2016

18. juli - sommermøte

Vakkert sommervær. Bare 11 medlemmer møtte opp i lille peisestue. Men det ble rikelig med diskusjoner!

11. juli. Jordbærmøte hos John Solberg

18. juli 2016

11. juli. Jordbærmøte hos John Solberg

Mange hadde møtt opp til dette populære sommermøtet hos Astrid og John. Dette til tross for litt surt og dårlig vær.

27. juni - Halden Rotary klubbs sommeravslutning

27. juni 2016

27. juni - Halden Rotary klubbs sommeravslutning

Til Herregårdskaféen kom etter hvert 24 medlemmer og 3 gjester, samt ektefeller, - til sammen 39 personer. Et nydelig tapas-bord var satt frem, og samtlige spiste og skravelt livelig frem til kl 19.15.

20. juni - foredrag om jernbanes sikkerhetsprinsipper

20. juni 2016

20. juni - foredrag om jernbanes sikkerhetsprinsipper

Presidenten ønsket sine Rotary-venner velkommen til Rotary-årets siste møte med foredrag, som var om utvikling av jernbanens sikkerhetsprinsipper.

13. juni - foredrag om innovasjon i Østfold

13. juni 2016

13. juni - foredrag om innovasjon i Østfold

President Christian ønsket velkommen til 28 medlemmer og – ikke minst – til kveldens foredragsholder: Frederikke Stensrød, som holdt et flott foredrag om gründervirksomheten i Østfold.

6. juni - kaffemøte

6. juni 2016

6. juni - kaffemøte

Presidenten ønsket velkommen til 23 medlemmer; siste kaffemøte i dette Rotary-året. Han innledet med noen ord om juni og denne dagen, 6. juni.

30. mai - foredrag om reiseliv i Østfold

31. mai 2016

30. mai - foredrag om reiseliv i Østfold

Presidenten ønsket 28 medlemmer og 6 gjester velkomne, og spesielt velkommen til foredragsholder, Bente Jæger. Hun foredro interessant om resielivet i Østfold, og hvordan Visit Østfold jobber med å få turister til å oppdage alt fylket har å by på.