Web Analytics Made
Easy - StatCounter
HISTORISKE SKILT / IMMANUELS KIRKE

Kontroll av Klypemannen i Street ViewKlypemannen er på kartetKontroll av Klypemannen i Street View
Google
Kartdata ©2023 Google
Kartdata ©2023 Google

Immanuels kirke


Immanuels kirke er hovedkirken i Halden plassert på byens sydside ikke langt fra eleven Tista med Fredriksten festning i bakgrunnen. Dette er det femte kirkebygget på kirkestedet.

 Den første kirken med navnet Immanuels kirke som ble bygget i barokkstil, ble ødelagt av den store bybrannen i 1826. Bare noen deler av grunnmuren sto igjen. Disse ble inkorporert i dagens Immanuels kirke.

Den nye Immanuels kirke ble tegnet den unge arkitekten Christian Heinrich Grosch som tilbragte flere ungdomsår i Halden. Kirken ble tegnet året etter bybrannen i 1826. Arbeidet med byggingen av kirken ble ledet av arkitekt Ole Peter Høegh siden Grosch mars 1828 ble ansatt som stadskonduktør i Christiania. Høegh ble i 1835 stadskonduktør i Bergen.

Ved gavebrev av mars 1827 skjenket kong Karl Johan 14 500 Spd. til den nye kirken som sammen med assuransesummen på 8 500 Spd. for den nedbrente kirken, utgjorde byggekapitalen. I byggekomiteen var menigheten bl.a. representert av konsul Mads Wiel og stadskaptein David Faye.

I slutten av 1830 måtte arbeidet innstilles p.g.a. pengemangel. Først ett år senere kunne arbeidet gjen-opptas. O.P. Høegh var i mellomtiden blitt engasjert i Trondheim i forbindelse med restaurering av Nidarosdomen. Hans oppgaver i Halden ble overtatt av ingeniørmajor Balthazar Nicolai Garben, kjent for mange bygningsoppdrag i Halden. Sammen med ny byggekomite med tollinspektør F. C. Gedde, konsul David Brunius og kjøpmann Severin Knap, kunne arbeidet med det nye kirkebygget sluttføres. Immanuels kirke ble innviet med stor høytidelighet 5. september 1833. Til stede ved innvielsen var blant andre kronprins Oscar av Sverige.

Immanuels kirke er en korskirke i pusset tegl med tegltårn. Over krysset er det en kuppel med overlys. Kirke har valmtak med tønnehvelv. Kirken har 900 sitteplasser. Kirkebygget regnes blant empirens hovedverk i Norge.

Immanuels kirke i Halden har mange likhetstrekk med Marienkirche i Husum i Schleswig-Holstein, en kirke som var tegnet av Groschs læremester C.F. Hansen.

 Den første kirken på kirkestedet til Immanuels kirke, ble kalt Christi Krybbe. Det var en enkel tømmerkirke som ble skjenket av lensherre Gerlof Nettelhorst til Os. Den skal ha ligget like nordvest for nåværende kirke oppført i tømmer ca. 1630. Den ble tatt ut av bruk som kirke i forbindelse med at byen ble angrepet i 1660 av svenske tropper og omgjort til blokkhus til bruk for borgerkompaniet for beskyttelse av byen.

Året etter ble en ny, større tømmerkirke med spir reist på stedet. Det var en korskirke og fikk navnet Christi Herberge. I 1716 beleiret svenske tropper på nytt byen. Da tente byens borgere sin egen by i brann for å jage ut svenskene. Dermed brant også kirken ned.

I perioden fra 1716 til ny kirke ble innviet juli 1729, ble byens rådhus brukt som interimskirke. 

     foto: JLA des. 2022

Den nye kirken ble som nevnt den første kirken på kirkestedet med navnet Immanuels kirke. Det var muremester Georg Christopher Diderick Dyhring som var ansvarlig for arbeidene. Kirken som ble oppført i barokkstil, brant ned under bybrannen i 1826.

Kirkerommet i dagens Immanuels kirke og det meste av inventaret er også tegnet av Chr. H. Grosch. Det er søylebårne gallerier rundt hele kirkerommet frem til korbuen. Orgelet er plassert i vest. Den vestre korsarmen er lengst og utgjør dermed en sentral del av kirkeskipet. Korgulvet er hevet fem trappetrinn over resten av kirkegulvet. Gulvet er også hevet noen trinn under galleriene.

Alteret står i en nisje i øst. På den står en kristusfigur i gips fra 1833 utført av den svenske billedhuggeren  Johan Niclas Bystrøm etter oppdrag av kong Karl Johan.  Dette er en reproduksjon hvor originalen står i Linköpings domkirke. Trolig er det kongen som skjenket kristusfiguren til Immanuels kirke. Prekestolen er i tre.  Det er fem lysekroner i kirken, alle fra 1837.

Prekestolen er kvadratisk med brutte hjørner og står i korbuens venstrekant. Groschs døpefont er av støpejern og skal være inspirert av en marmorfont i Garnisonskirken i København.

1921 ble kirkens interiør restaurert under ledelse av billedkunstneren Emanuel Vigeland. Veggene i kirken er har i dag den opprinnelige rosa fargen.

Kirken hadde et 16 stemmers Albrechtsen-orgel fra 1848 før den fikk et 24 stemmers Åkerman & Lund-orgel i 1915 som fortsatt er i bruk. Kirkeklokkene ble støpt av Anders Riise i 1832 med metall fra gamle-klokkene.

I kirkens kjeller er det en gravkrypt fra den første Immanuels kirke. Av de 4 personer som fortsatt er i gravkrypten, nevnes kisten etter Peder Colbjørnsen som ledet kampen mot svenskene ved kong Karl XIIs beleiring.

Kirkegården rundt kirken ble fylt opp og har i dag noen få gravmonumenter. I 1860 ble kirkegårdsområdet delt i to da en vei ble anlagt ned til jernbaneundergangen. Gravmonumenter på andre siden av veien ble dermed stående for seg selv. Av påskriftene ser man tilknytning til familienavn som Stang og Anker.

På kirkegården nær inngangen til kirken står en minnebauta over Magnus Bråstrup Landstad som i 1849 ble utnevnt til sogneprest i Fredrikshald (Halden). I 2002 ble det oppført et monument for å minnes at M. B. Landstad i årene 1852-1858 utarbeidet forslag til vår norske og nasjonale salmebok. 


foto: JLA des. 2022

I dag brukes Os gravlund som byens hovedgravplass, en gravplass som ble anlagt det samme året som den nye Immanuels kirke ble innviet. 



foto: JLA des. 2022
 

Kilder: Erling Børke: Historiske hus i Halden, Halden 1987, ss 115-117
Nettkilder:
Immanuels kirke (Halden) - Norske kirker

                      Immanuels kirke – lokalhistoriewiki.no

Immanuel's Church: Erected on foundations of baroque church destroyed by city-wide fire of 1826. Consecrated 1833. Architect Christian H. Grosch


Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Haldens Klub
Adresse: Borgergt. 5
Postnummer: 1767
Sted: Halden
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Klubbens møter denne måneden

Foredrag - Utenrikspolitikk

2024-04-22 19:00 - 20:00

90 års jubileumsfest

2024-04-27 18:00 - 23:00

Foredrag - Norges Bondelag

2024-04-29 19:00 - 20:00

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...