Web Analytics Made
Easy - StatCounter

17. August Haldenkanalen

Presidenten kunne ønske velkommen til 23 medlemmer (til tross for varmen: 28 gr). Han tente 2 lys: ett for Fred og ett for Frihet.Navnedager i dag er Verner og Wenche. Verner er gammeltysk for Warin og hari (kriger). Wenche = liten pike.

Fødselsdager:
1786:  David Crockett, am. nybygger og folkehelt
1892:  Mae West, am. skuespiller født; berømt sensuell utstråling
19. august: Kronprinsesse Mette-Marit
Onsdag 19. aug. fyller Oddvar Solholt 82 år
Torsdag 20. aug. fyller John Ljøner Andersen år. – Vi gratulerer!

Det hendte på denne dag:
1953:  Sovjetunionen foretok første prøvesprengning av hydrogenbombe
1985:  Amanda-prisen utdelt første gang (Ola Solums ”Orions belte”)
1997:  Børge Ousland ble første menneske som krysset Antarktis
2013:  Hardangerbrua åpnet; Nord-Europas lengste hengebru (1380 m)

Rotarysaker:
Magne Rannestad har sendt ut programmet for perioden frem til og med 26. okt. ”3-min” og Ego-foredrag på plass. Programmet videre tar form, mye på plass. Forslag til program (også for vinter 2021) mottas med takk.

Presidenten har på tidligere møter referert dato/tid for distriktskonferansen, Årsmøtet D 2260, Rotary-skolen, områdemøte område A og RYLA. Han gjentok disse nå.
Presidenten minnet om kontingenten; betalingsfrist 20. sept. 
Hilsen fra Bjørnar Nyborg. Han er hjemme og hadde tenkt å komme på møtet i dag. Men pga sondemating lot det seg ikke gjøre.Presidenten ga ordet til direktør i Haldenvassdragets kanalselskap Steinar Fundingsrud. Han startet opp med å synge en vise av Jahn Teigen og akkompagnerte selv på trekkspill(!). Foredragsholderen fortalte han kom  til Haldenkanalen i 1996 og går av med pensjon i høst. Kanalselskapet startet i 1852. Det beste som har skjedd for selskapet de siste 10 årene har vært at Riksantikvaren ville starte å gi midler til ”tekniske og industrielle kulturminner”. Riksantikvar Jørn Holme kalte disse kulturminnene for ”18-hundretallets katedraler”. Prosjektet skulle omfatte i alt 52 objekter langs hele kanalsystemet. Foredragsholderen fortalte så om alle aktiviteter, restaurering og planer for hele kanalen, idet han begynte i nord med Skulerud., sør i Aurskog-Høland.

 Her var det tidligere jernbane (”Tertitt-banen”), men som ble nedlagt og skinnene fjernet. Nå har man lagt 700 m med nye skinner og er i ferd med å sette den gamle lok.stallen tilbake til opprinnelig stand. Man har også etablert en campingplass for 8 bobiler. I sommer ble den overfylt! Viste også bilde av et slusekammer. Videre fortalte han om aktiviteter på Ørje, der dampbåtene ”Engebret Soot” og ”Turisten” ligger. Eierne av båtene har stilt fartøyene til disposisjon for et driftselskap. Men dessverre er vedlikehold og drift så kostbart, at de sjelden er i bruk.
 
På Ørje har man også anlagt en meget populær campingplass for bobiler. På Strømsfoss er kanalselskapet eier av tomten, der den gamle, nedlagte Holth Landhandleri ligger like ved brua. Man har foreløpig ikke bestemt hva slags aktivitet som vil komme her. Men man er i ferd med å restaurere den gamle slusemesterboligen. Fundingsrud gikk så over til å fortelle om området Krappeto/Brekke sluser. Disse slusene er Nord-Europas største sammenhengende (27 høydemeter). Her er man nå i ferd med å bygge en gigantisk klatrepark med 4 forskjellige løyper i det bratte fjellet på Krappeto-siden. Tilbake over elv/kanal vil det komme en ”zip-bane” som vil gi en fart på 100 km/t! Til slutt viste foredragsholderen en interessant plansje over Otteid-området, der man i minst 100 år har ønsket seg en forbindelse mellom Haldenkanalen og Dalslands kanal. Den korteste veien er på 1,5 km, men vil også være den dyreste. Et annet alternativ kan være 2 forskjellige kanaler/sluser via et tjern. Dette er anslått å ville koste ca 150 mill. Ikke helt utenfor rekkevidde, via svensk-norsk samarbeid (inter-reg). – I løpet av foredraget sang og spilte Fundingsrud til sammen 4 sanger/viser, 3 av dem komponert av Jahn Teigen. Foredragsholderen høstet stor applaus, og han ble av presidenten belønnet med var tradisjonelle oppmerksomhet.

Presidenten minnet om neste møte som vil være ego-foredrag av Hans Henrik Pettersen. Så slukket han de 2 lysene og ønsket alle Vel Hjem!


 
19 mars. Hvem styrer Stortinget

19. mars 2018

19 mars. Hvem styrer Stortinget

Presidenten ønsket velkommen til 30 medlemmer, 2 inviterte, potentielle medl., og til 3-4 ektefeller. Spesielt velkommen til kveldens foredragsholder!
Så tente han 2 lys: et for fred og frihet, ett for vennskap.

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

20. februar 2018

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

Presidenten ønsket velkommen til 26 medlemmer og 5 gjester. Spesielt velkommen til Trond Henriksen, kveldens foredragsholder.
Presidenten åpnet med å tenne 2 lys: ett for fred og frihet, ett for vennskap.

12. Feb. Sarpsborg 08

15. februar 2018

12. Feb. Sarpsborg 08

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer og spesielt velkommen til Cato Haug, styreleder i fotballklubben ”Sarpsborg 08”!

5. FEB. KAFFEMØTE

15. februar 2018

5. FEB. KAFFEMØTE

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer, idet han tente 2 lys: ett for fred og ett for vennskap.

15. Jan. Aldersoptimering

15. januar 2018

15. Jan. Aldersoptimering

Et stort antall medlemmer og gjester møtte opp for å høre
prof. Börge Bjelke foredra om aldersoptimering

18. september. Om Geologi

19. september 2017

18. september. Om Geologi

Presidenten ønsket velkommen til 27 medlemmer og en ledsager. Kveldens oppsatte foredrag ble erstattet av et uhyre interessant foredrag av John Ljøner Andersen

4. sept. - Guvernørbesøk

6. september 2017

4. sept. - Guvernørbesøk

Presidenten ønsket velkommen til 19 medlemmer og til DG Yvona Holbein og ass.DG Even Jahren.

28. august. - Kaffemøte

28. august 2017

28. august. - Kaffemøte

Presidenten ønsket velkommen til kaffemøte. 28. medlemmer til stede. Det ble fremlagt - og enstemmig vedtatt - styrets regnskap for 2016/17 og budsjett for 2017/18.

21. august. - Reketur

23. august 2017

21. august. - Reketur

Fung. president Gunnar Skjerve ønsket velkommen ombord i slepebåten Tista til 13 medlemmer. Noen hadde måttet melde avbud i siste liten.

7. august. Sommermøte i Kluben.

7. august 2017

7. august. Sommermøte i Kluben.

Sommermøte i lille peisestue. Presidenten kunne ønske velkommen til 22 medlemmer. Det ble trangt om plassene; men dessto bedre stemning!

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Haldens Klub
Adresse: Borgergt. 5
Postnummer: 1767
Sted: Halden
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no

Sommermøte
2. aug. 2021, 19.00 - 20.00

Møtested, spisesalen Haldens Klub

Reketur med MS Tista
9. aug. 2021, 18.00 - 20.00

Påmelding kommer. Slutt tidspunkt kan variere

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...