21. oktober - Opplæring og lærlinger

Presidenten ønsket velkommen til 22 medlemmer og 1 ledsager. Han tente to lys: ett for Frihet og Fred, ett for Vennskap.

   

Hjertelig velkommen til kveldens foredragsholder: daglig leder i Opplæringskontoret Bilfag Østfold AS, Lasse Skjellbostad.

Fødselsdager denne uken:  Bjørn Martin Hansen førstkommende fredag og Christian Raspotnig søndag 27. okt. – Vi gratulerer!

Navnedager: Birger og Bergljot.. Oppr. Norrønt ”hjelp/redning”.

Det skjedde på denne dag:
1805:  Sjøslaget ved Trafalgar, som britene vant. Admiral  Nelson døde.
1833:  Alfred Nobel født; kjemiker, oppfinner, filantrop.
1854: Florence Nightingale + 38 sykepleiere sendt til britisk feltsykehus i Istanbul. Pioner i utvikling av moderne sykepleie.
1962:  Hurtigruteskipet MS St. Svithun gikk ned på Folda, 41 omkom.
1983:  ble meterdefinisjonen knyttet til lysets hastighet. 

Rotary-saker:
Presidenten meddelte at han skal få skiftet hofteprotese, antagelig en gang på nyåret. Han vil således komme til å være borte fra klubben i 2-4 uker. Med godt mannskap har han imidlertid ingen bekymringer over klubbens ledelse i denne tiden.

Årsmøtet holdes 11. november. Innstilling fra valgkomitéen foreligger i postkassene deres. 

Trond Mageli fikk ordet. Han minnet om RYLA, som skal avholdes på Oscarsborg festning rundt 20. mars 2020. Dette er et velkjent kurs over en helg for introduksjon til ledende stillinger i samfunnet. Passer for ungdom 18-24 år. Arrangøren ønsker helst 20-25 år. Interesse kan innmeldes til Trond i løpet av måneden. Klubben betaler for 1 – 2 pers.

Foredragsholder Lasse Skjellbostad fortalte at han er cand. pilot. Med hovedfag sosiologi.  Kommer fra Åndalsnes. Har arbeidet i Staten, i Østfold Fylkeskommune og i flere kommuner. Har mest erfaring fra fagområdet ”folkehelse”. Nåværende stilling i Opplæringskontoret Bilfag Østfold AS har han hatt i vel ett år.  Gjennom forskjellige jobber har han arbeidet en del med statistikk. Da han arbeidet med folkehelse, oppdaget han hvor mye utdanning har å si for folkehelsen. Statistisk viser det seg at utdanning er den viktigste faktoren for folkehelsen. Geografi og demografi ligger fast, mens vi kan alle bidra til og oppmuntre til bedre utdanning, - og dermed høyere sosioøkonomisk nivå. Disse faktorer påvirker i høy grad nivået i folkehelsen. Det finnes faktisk også i vårt land personer som aldri gjennomførte grunnskolen; henger ofte sammen med dårlige levevilkår og dårlig helse.

   

Å fullføre en videregående utdanning styrker mobiliteten, karrieren og motvirker arbeidsledighet, særlig langtids ledighet.  Dette gjelder i høy grad også alle yrkesfagene. Den mye utskjelte ”Reform -94” var en utrolig bra reform! Den ryddet opp i mange gamle problemer. Videregående opplæring i Norge ble en rett for alle.  Der skiller vi oss ut fra en del andre. ”Kunnskapsløftet” kom i 2006 med nye læreplaner.  Nå står ytterligere  nye læreplaner på agendaen, planer som trer i kraft fra aug. 2020.

Utdanning innen yrkesfag har lang tradisjon. Enkelte laug utseder fortsatt ”svennebrev”, men i dag avslutter de fleste med ”fagbrev”. Utdanning innen praktisk talt alle fag er 4-årig: 2 år teoretisk, 2 år praktisk i en bedrift. I enkelte fag kan man gå 3 år praktisk og bare ett år i teoretisk opplæring. Noen elever har lett for å falle utenfor systemet. Da er det viktig at forskjellige opplæringskontorer kommer til hjelp for å få eleven inn i systemet igjen. Det er dette foredragsholderen og det firmaet han representerer arbeider med innen fagene motor/båt/MC.

En viser for øvrig til plansjer, se under. 

Etter foredraget kom det noen spørsmål, som ble besvart.


Presidenten takket for interessant informasjon med en avlang plastpose. Stor applaus.

Kl 20.02 slukket presidenten de 2 lysene og ønsket alle Vel Hjem!


 
19 mars. Hvem styrer Stortinget

19. mars 2018

19 mars. Hvem styrer Stortinget

Presidenten ønsket velkommen til 30 medlemmer, 2 inviterte, potentielle medl., og til 3-4 ektefeller. Spesielt velkommen til kveldens foredragsholder!
Så tente han 2 lys: et for fred og frihet, ett for vennskap.

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

20. februar 2018

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

Presidenten ønsket velkommen til 26 medlemmer og 5 gjester. Spesielt velkommen til Trond Henriksen, kveldens foredragsholder.
Presidenten åpnet med å tenne 2 lys: ett for fred og frihet, ett for vennskap.

12. Feb. Sarpsborg 08

15. februar 2018

12. Feb. Sarpsborg 08

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer og spesielt velkommen til Cato Haug, styreleder i fotballklubben ”Sarpsborg 08”!

5. FEB. KAFFEMØTE

15. februar 2018

5. FEB. KAFFEMØTE

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer, idet han tente 2 lys: ett for fred og ett for vennskap.

15. Jan. Aldersoptimering

15. januar 2018

15. Jan. Aldersoptimering

Et stort antall medlemmer og gjester møtte opp for å høre
prof. Börge Bjelke foredra om aldersoptimering

18. september. Om Geologi

19. september 2017

18. september. Om Geologi

Presidenten ønsket velkommen til 27 medlemmer og en ledsager. Kveldens oppsatte foredrag ble erstattet av et uhyre interessant foredrag av John Ljøner Andersen

4. sept. - Guvernørbesøk

6. september 2017

4. sept. - Guvernørbesøk

Presidenten ønsket velkommen til 19 medlemmer og til DG Yvona Holbein og ass.DG Even Jahren.

28. august. - Kaffemøte

28. august 2017

28. august. - Kaffemøte

Presidenten ønsket velkommen til kaffemøte. 28. medlemmer til stede. Det ble fremlagt - og enstemmig vedtatt - styrets regnskap for 2016/17 og budsjett for 2017/18.

21. august. - Reketur

23. august 2017

21. august. - Reketur

Fung. president Gunnar Skjerve ønsket velkommen ombord i slepebåten Tista til 13 medlemmer. Noen hadde måttet melde avbud i siste liten.

7. august. Sommermøte i Kluben.

7. august 2017

7. august. Sommermøte i Kluben.

Sommermøte i lille peisestue. Presidenten kunne ønske velkommen til 22 medlemmer. Det ble trangt om plassene; men dessto bedre stemning!

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Haldens Klub
Adresse: Borgergt. 5
Postnummer: 1767
Sted: Halden
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no

Kveldsmøte med foredrag
26. okt. 2020, 19.00 - 20.00

Tema: Forskjellen mellom en Rotaryaner og kun et m ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...