7. Oktober - Kaffemøte

Presidenten ønsket velkommen til kaffemøtet til 22 medlemmer. 
Han tente to lys: ett for Fred og Frihet, ett for Vennskap.

   

Fødselsdager:
Tor Karlsen 10. okt. og  Knut Nordbø 12. okt.  Vi gratulerer! 

Navnedager: Birgitte, Birgit og Berit. Etter den hellige Birgitta (Sverige).

Det hendte på denne dag:
1944:  Den røde arme innledet offensiv på Murmanskfronten; frigjøring av Finnmark
1959:  Månens bakside ble fotografert for første gang
1998:  Siste avgang av fly fra Fornebu flyplass
2001:  USA og allierte angrep Afganistan/Taliban

Rotery-saker:

Presidenten og Ove kom i dag hjem etter helgens distriktskonferanse, som ble avviklet på fergen Color Fantasy.
Årsberetningen 2018/19 ble godkjent, likeså regnskapet. Det ble et noe større overskudd enn vanlig for NORFO p.g.a. tilbakeførte midler. Overskuddet avsatt med kr 150 000 til hhv TRF og Distriktets tiltaksfond. Kr 107 288 øremerket til utdanning, kurs kommende år.

Ellers var FNs bærekraftsmål et gjennomgående tema med flere foredrag.
Rotarys lovråd har hatt møte uten vedtak i loven av stor prinsipiell betydning. Kommer tilbake til dette senere.
Fra styremøtet i ettermiddag kan nevnes at vi arbeider med programmet for vinter/vår og et ”års-hjul” som vil vise alle rutinemessige forhold gjennom Rotary-året. Videre ble behandlet på nytt søknad om økonomisk støtte til Borgs Venner. Avslått pga brudd på avtale.

”3-min” v/ Jon Aksel Brynildsen (8 min): Siv. ing., Bygg & Konstruksjonsteknikk, spesialisert seg på trekonstruksjoner. 
Kjøpte seg et solid trehus fra 1935, som måtte pusses opp. Stiftet da kunnskap om tre som isolasjonsmateriale. Brukte bl a gamle, oppmalte aviser, som ble ”blåst” inn i veggene. Glimrende: veggene er godt isolerte, men ”puster”. Nå har han byttet jobb. Der har man satt opp verdens høyeste trehus, 85,4 m høyt bygget i massivtre. Sterkere enn betong og stål ved brann, stål smelter/mister bæreevne ved høye temperaturer fra brann. Trekonstruksjoner brenner, men kjernen i massivtre ”overlever” og bygget vil ikke rase sammen. Bæresøylen er 1 x 1 meter for å holde konstruksjonen oppe. Bærekraftig utvikling går nettopp på dette med trevirke, det kan brukes som bygningsmateriale, samt er et råmateriale med uante muligheter. Hva er den nye oljen? Svaret er: skogen vår. Noen sier at alt som kan lages av olje kan lages av tre; kan lage produkter som kan erstatte plast på mange områder! Kartongløsninger som isolerer og bevarer f.eks nedkjølt fisk like bra som isoporkasser. Trefibre er ganske små, men kan faktisk brukes i betong som fiberarmering - som erstatning for tunge og langt mer uhåndterlige armeringsjern i stål. – Nevnte tidligere isolasjon av huset sitt med fiber og oppmalte aviser. Slik isolasjon tåler fukt, og huset ”puster”. Trenger ikke fuktsperre. Dagens gjeldende krav i bygg kan føre til råte og gir dårlig inneklima hvis ikke ventilasjonssystemet fungerer korrekt, eller fuktsperren punkteres ved uhell. Spår at det kommer til å bli langt mindre bruk av fuktsperre i fremtiden, så lenge man benytter de rette materialene i veggen. Trevirke kan videre brukes til alt fra kosmetikk til medisiner. 
I Norge hugges det hvert år bare ca halvparten av tilveksten. Å ta ut mer av skogen vil ha mye å si for vekst i industrien. Nevnte Borregaard som verdensledende i innovasjon innenfor trevirke. Verdensledende produksjon av lignin, vanillinproduksjon, nå også etanol. Av 1000kg trevirke utvinner de 875kg produkter. Vi må følge godt med på og heie frem Norske Skog, Halden. Bedriften lå langt nede; har kvittet seg med gjeld og vil ha alle muligheter for utvikling av nye produkter når mer kan gå til innovasjon og utvikling. Uante muligheter for selskapet og Halden, i en verden som fokuserer på miljø og bærekraftige løsninger. 

I løpet av de siste 90 årene har volumet av norske skoger blitt tredoblet. Man kapper treet, når det er hogstmodent. Anvender det og CO2 ”kapsles” inn. Siden gjenbruk inntil det lagrede CO2 må slippes ut, - etter mange år. Se på vikingskip som blir gravd frem: de ligger der i jorda og har bundet CO2 fra 1000 år tilbake. Den norske skogen og tilveksten er så stor, at den binder opp nærmest halvparten av CO2-utslippene i Norge. Viktig å plante nye trær ved hogst. 

Torfinn fikk ordet og refererte til møte forrige uke i omdømmekomitéen, består av 11 medlemmer, men bare 5 møtte opp. – Kommunikasjon: vi har jo e-mail, vi kan bruke post. Det er litt viktig at vi åpner de mailene som kommer. Vi fordelte oppgaver: møtereferat, foto, oppdatering av web-sidene til klubben, sosiale media og markedsføring. Referat/foto: Arild Stang; 3 reserver: Ole P. Hagen, Torfinn og  Jon Akel. Kent Arne Andreassen: overordnet datamann, 2 ”webmaster”:  Jon Akel og  Torfinn. Hjemmesiden vår er på det nærmeste oppdatert, vi mangler et par bilder av styremedlemmer. Bruk av sosiale medier: vi har faktisk en Linkedin-konto, men den er ”sovende”. Jon Akel skal sjekke med andre klubber hva de har.  Kontakt med media: Bjørn Blokhus, han er også tidligere journalist; lokalavis, nærradio, NRK, Rotary Norden. Markedsføring må alle komitéer ta ansvar for, men overansvarlig: Bjørn Blokhus. Målsetting: 3 medieomtaler i løpet av året.

Ove har fått rollen å passe på administrasjonskomitéen: Bjørn Martin Hansen, Lars Erik Hermansen, Knut Nordbø, Olav Ring, Bjørn Strand og Erling Aabakken. Programmet er det viktigste punktet for komitéen. Det er sittende president, forrige president og innkommende president som lager programmene. Julegudstjenesten er onsdag 11. desember. Siste post på programmet 2019 er ”Jul i Skomakerslottet”, en mottakelse hjemme hos Bjørn Blokhus mandag 16. desember.  Detaljert invitasjon kommer senere. Programmet for vinter/vår 2020 begynner så smått å ta form. Vi har fått bekreftet at viceadmiral Elisabeth Natvig kommer til oss i januar. Det ble også nevnt en rekke interessante foredragsholdere. Sommeravslutningen blir 22. juni. ”3-min” er satt opp i tiden fremover; på kaffemøtene. Vi vil innskjerpe, at ”3-min” skal være 3 minutter og ikke 15 minutter!

   

Leder av arrangementskomitéen, Magne Rannestad: Meny på Julemiddagen. Han ønsket avstemming etter utslagsmetoden. Man stemte over 4 alternativer. Avstemmingen tilsa at menyen blir buffet (”Juletallerken”)

Så ble det endelig loddsalg og mer kaffe/kringle. Kl 20 slukket presidenten de 2 lysene og ønsket alle Vel Hjem!

 

 

 


 
19 mars. Hvem styrer Stortinget

19. mars 2018

19 mars. Hvem styrer Stortinget

Presidenten ønsket velkommen til 30 medlemmer, 2 inviterte, potentielle medl., og til 3-4 ektefeller. Spesielt velkommen til kveldens foredragsholder!
Så tente han 2 lys: et for fred og frihet, ett for vennskap.

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

20. februar 2018

19. FEB. INGEN MURER ER FOR HØYE

Presidenten ønsket velkommen til 26 medlemmer og 5 gjester. Spesielt velkommen til Trond Henriksen, kveldens foredragsholder.
Presidenten åpnet med å tenne 2 lys: ett for fred og frihet, ett for vennskap.

12. Feb. Sarpsborg 08

15. februar 2018

12. Feb. Sarpsborg 08

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer og spesielt velkommen til Cato Haug, styreleder i fotballklubben ”Sarpsborg 08”!

5. FEB. KAFFEMØTE

15. februar 2018

5. FEB. KAFFEMØTE

Presidenten ønsket velkommen til 25 medlemmer, idet han tente 2 lys: ett for fred og ett for vennskap.

15. Jan. Aldersoptimering

15. januar 2018

15. Jan. Aldersoptimering

Et stort antall medlemmer og gjester møtte opp for å høre
prof. Börge Bjelke foredra om aldersoptimering

18. september. Om Geologi

19. september 2017

18. september. Om Geologi

Presidenten ønsket velkommen til 27 medlemmer og en ledsager. Kveldens oppsatte foredrag ble erstattet av et uhyre interessant foredrag av John Ljøner Andersen

4. sept. - Guvernørbesøk

6. september 2017

4. sept. - Guvernørbesøk

Presidenten ønsket velkommen til 19 medlemmer og til DG Yvona Holbein og ass.DG Even Jahren.

28. august. - Kaffemøte

28. august 2017

28. august. - Kaffemøte

Presidenten ønsket velkommen til kaffemøte. 28. medlemmer til stede. Det ble fremlagt - og enstemmig vedtatt - styrets regnskap for 2016/17 og budsjett for 2017/18.

21. august. - Reketur

23. august 2017

21. august. - Reketur

Fung. president Gunnar Skjerve ønsket velkommen ombord i slepebåten Tista til 13 medlemmer. Noen hadde måttet melde avbud i siste liten.

7. august. Sommermøte i Kluben.

7. august 2017

7. august. Sommermøte i Kluben.

Sommermøte i lille peisestue. Presidenten kunne ønske velkommen til 22 medlemmer. Det ble trangt om plassene; men dessto bedre stemning!

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Haldens Klub
Adresse: Borgergt. 5
Postnummer: 1767
Sted: Halden
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no

Kveldsmøte med foredrag
26. okt. 2020, 19.00 - 20.00

Tema: Forskjellen mellom en Rotaryaner og kun et m ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...